Söktips

Söktips

Sök i katalogen                  

Tycker du att det är svårt att söka och hitta i vår katalog? För att söka i vår katalog finns det några saker man kan tänka på för att lättare hitta det man söker efter eller för att få fram mer specifika sökresultat.

Längst upp i sökfältet kan du enkelt söka direkt på det som du letar efter. I sökfältet kan du till exempel skriva in författarens namn, titeln på objektet eller vilket år det är publicerat. 

Exempel 1: Selma Lagerlöf Herr Arnes Penningar

Exempel 2: Michael Wolff 2018

Sök vidare

När du gjort en sökning och fått fram sökresultat kan du på högra sidan se att du kan sortera in sökningen efter olika villkor, t.ex. målgrupp, medietyp eller språk. Detta kan vara bra att använda om du vill precisera din sökning eller vill sortera bland många sökträffar.

Utökad sökning           

Bredvid sökfältet längst upp på sidan finns det en ikon som ser ut som ett kugghjul (Fler sökalternativ). Klicka på ikonen för att komma till Utökad sökning. Här ser du några olika sökfält som du kan använda dig av när du söker. Kom ihåg att du kan fylla i flera fält samtidigt för att få fram ett mer specifikt sökresultat.

Fritextsökning kan vara en bra ingång för sökningen om du vill söka mer generellt efter det som du är intresserad av, t.ex. "träning" eller ”odling”.           

Av innebär författare/upphovsman. Du kan skriva författarens förnamn, efternamn eller både och.

Ämne innebär att du delar in sin sökning efter ett specifikt ämnesområde, t.ex. ”ryggsjukdomar”, ”utrikespolitik” eller ”Andra världskriget”.

Titel innebär att du söker på objektets titel. Det kan vara hela titeln eller delar av titeln, t.ex. ”Möss och människor” eller ”Mordet på”.

Nedanför dessa sökfält finns det ytterligare filterinställningar. Där kan du klicka i olika alternativ, t.ex. vilket bibliotek eller avdelning det ska vara, om det ska vara skön- eller facklitteratur eller på vilket språk det ska vara. Klicka gärna i ett eller flera alternativ i din sökning.

 

Andra användbara knep när du söker

Hittar du inte vad du söker efter är det bra att kolla om man stavat alla ord rätt. Undvik småord (t.ex. den, det, av, till, och, inte) och skiljetecken.

Testa även att söka med så kallad trunkering. Att söka med trunkering innebär att du lägger till en asterisk (*) i slutet av ett ord. De ändelser eller böjningar av ordet som är tänkbara efter asterisken kommer med i sökningen.

Exempel: bok* innebär att man söker på t.ex. boken, bokens, boka, bokvagn, bokbuss… och så vidare.

 
 

  • Lindesbergs kommun

  • Nora kommun