Intressanta länkar

Intressanta länkar

SurfaISoffanHar du tid över hemma just nu? Här nedan har vi sammanställt en lista med länkar till sidor som kan vara intressanta att titta på hemifrån. Materialet på samtliga sidor är gratis att ta del av!

Bibblan svarar

Bibblan svarar är en gratis svarstjänst från biblioteken i Sverige. Här kan man fråga om vad man vill på svenska eller engelska. På sidan besvaras frågor inom många olika slags ämnen.

 

Bibblan guidar

Bibblan guidar är en länksamling med databaser och andra webbplatser som innehåller mycket fakta och information. Alla resurser i Bibblan guidar har valts ut och granskats av bibliotekarier på svenska folkbibliotek. Bibblan guidar innehåller ca 700 källor som kontinuerligt kontrolleras och uppdateras. 

 

Världens bibliotek

Världens bibliotek är en gratis digital tjänst där du hittar e-böcker och e-ljudböcker på olika språk. Dessa språk är arabiska, bosniska, kroatiska och serbiska, persiska, somaliska, tigrinska och turkiska. Världens bibliotek är öppet för alla i Sverige. I tjänsten kan man lyssna och läsa så mycket man vill!

 

Lindesbergs kulturhistoriska arkiv

Bilder från Lindesbergs kulturhistoriska arkiv. Bilder från Lindesbergs kommun förr, helt enkelt!

 

Källkritikbyrån

Källkritikbyrån har startats av de som drev och lanserade Viralgranskaren på tidningen Metro, det vill säga Jack Werner, Åsa Larsson och Linnea Jonjons. Sajten gör granskningar av falska påståenden och rykten som sprids på nätet.

 

Sveriges museer

Sveriges museer har skapat en länksamling till olika svenska museer som man kan besöka digitalt. Här finns även information om appen Kultur Lindesberg, som är en digital guide vid namn "100 gravar du måste se innan du dör".

 

Digitalt museum

Digitalt museum innehåller fritt tillgängliga och sökbara samlingar från många olika museer.

 

Litteraturbankens Diktens museum

Diktens museum är Litteraturbankens utställningshall, där det presenteras utställningar om allt som hör litteraturen till, både om poesi, prosa, trubadurdiktning och visor, men även författarfotografier, diktinläsningar och handskrifter.

 

Kungliga Operan Play

Kungliga Operan erjuder ett antal operaföreställningar gratis digitalt.

 

Riksteatern Play

Riksteatern erbjuder ett antal scenkonstföreställningar gratis digitalt.

 

Dramaten Play

Besök Dramaten hemifrån! Dramatenhuset är stängt fram till sommaren men nu har Dramaten Play öppnat. Se en rad utvalda uppsättningar som Utvandrarna, Idioten, Liv Strömquist tänker på dig! och Mormors svarta ögon.

 

Kungliga bibliotekets Digitala kollektioner

Kungliga bibliotekets digitala kollektioner innehåller ett urval av de objekt som KB digitaliserat genom åren, och presenteras i olika teman. 

 

Filmarkivet.se

Filmarkivet.se är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket. På sidan kan du se unikt rörligt bildmaterial ur arkiven. Det handlar först och främst om kortfilm, dokumentärfilm, journalfilm och reklamfilm från förra århundrandets Sverige.

 

Fornsök

Fornsök är en söktjänst från Riksantikvarieämbetet som är sökbar för alla. Sidan innehåller information om alla kända registrerade fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar i Sverige, både på land och i vatten. Det finns också information om arkeologiska uppdrag.

  • Lindesbergs kommun

  • Nora kommun