Äppelhylla
I Äppelhyllan har vi samlat böcker och andra medier för barn med funktionsnedsättning. Här finns bland annat daisyskivor att lyssna på, böcker och filmer med teckenspråk, datorspel som tränar språk och minne.
På Barnens biblioteks sida kan du läsa mer om Äppelhyllan
Stöd vid dyslexi
Barn med dyslexi och andra läs- och skrivsvårigheter behöver extra stöd för att lära sig läsa och skriva. Hos Dyslexiförbundet och Föräldraföreningen för dyslektiska barn finns mycket bra information.
Dysse-appen är framtagen av unga, för unga.
LÄSK-pärmen - LÄSK står för läs-och skrivsvårigheter. LÄSK-pärmen används i skolan av pedagoger och föräldrar med barn i grundskolan och ger tips för undervisning och läxläsning. Pärmen tar upp läsinlärning, alternativa verktyg, undervisning i engelska, betygsättning, arbetsminne med mera. Bakom LÄSK-pärmen står Föräldraföreningen för Dyslektiska Barn – FDB, och Dyslexiförbundet.
Många bra tips om språkutveckling, hjälpmedel, tecken som stöd och mycket mera finns också hos Logopeden i skolan och på Hattens förlag ( f d Teckenhatten) där Logopeden tipsar.
Legimus och talböcker
Alla som inte kan läsa vanliga böcker på grund av en funktionsnedsättning, till exempel dyslexi eller synproblem, har rätt att låna talböcker. Läs mer omtalböcker och tjänsten Legimus.
När du går i skolan kan du som har en läsnedsättning få läromedel som talböcker, e-text och punktskrift. Läs mer om vem du ska vända dig till.
Teckenspråk och Tecken som stöd (TAKK)


















