Ukraina - fakta och berättelser för stora och små
Här tipsar biblioteken i Bergslagsbibblan om gratis digital läsning som rör Ukraina - skönlitteratur och fakta för stora och små. Biblioteken har också beställt nya barnböcker i tryckt format på ukrainska men det är är just nu lång leveranstid på många titlar. Vi kommer att fylla på denna sida med tipslistor så snart böckerna är levererade.
Guide till gratis e-böcker på ukrainska för barn
Digiteket tipsar om hur du kan ladda ner barnböcker på ukrainska, gratis. Böckerna är fria att ladda ner och lyssna på. Läs mer på Digitekets sida, där det finns en sammanställning och presentation av länkar till många olika källor.
På Världens bibliotek finns det gratis barnböcker på ukrainska.
Fria skolböcker på ukrainska
Bokförlaget Natur & Kultur har med tillstånd från och i samarbete med det ukrainska läromedelsförlaget Ranok Publishing House, samlat ett urval av de viktigaste läromedlen för elever i grundskolan, som kan upprätthålla fortsatt skolundervisning för de elever som antingen befinner sig på flykt eller som just har anlänt till en skola i Sverige. De pdf-filer som finns på sidan är fria att kostnadsfritt ladda ner och använda. Skolböckerna hittar du här.
Lyssna på barn- och ungdomsböcker på ukrainska
Inläsningstjänst har öppnat upp sina flerspråkiga digitala boktjänster för barn och ungdomar, Polyglutt och Polylino skola, för ukrainska familjer som anländer till Sverige för att använda gratis. Med Polyglutt och Polylino skola får familjer tillgång till tusentals böcker, av vilka många är tillgängliga att lyssna på på flera språk, inklusive ukrainska.
Båda tjänsterna kan nås med en smartphone, surfplatta (Android & iOS) och dator. Om du vill hitta de böcker som är tillgängliga att lyssna på ukrainska, välj språkhyllor och scrolla ner på sidan tills du hittar ukrainska.
Inläsningstjänst har också lagt till ukrainska som språk till sina Begreppa-filmer. Begreppa är en tjänst som består av flerspråkiga filmer, quiz och begreppslistor på olika modersmål.
Inloggningsuppgifter och mer information finns på Inläsningstjänsts hemsida som du hittar här.
Landguiden - fakta om Ukraina
I Landguiden finns utförlig och aktuell fakta om världens länder från Utrikespolitiska institutet.
- För direktåtkomst från bibliotekens datorer klicka här.
- För åtkomst hemifrån - gå in på Landguiden och klicka på "Logga in". Välj sedan "Logga in med bibliotekskort" och skriv in ditt kortnummer (OBS personnummer fungerar ej).
Pressreader - dagstidningar och tidskrifter från hela världen
I PressReader kan du läsa drygt 7500 tidningar och tidskrifter från ca 120 olika länder på fler än 60 olika språk, däribland ca 200 svenska dagstidningar och tidskrifter. Du kan läsa gratis hemifrån. Alla tidningar är en exakt kopia av den tryckta och tillgängliga på utgivningsdagen. Här finns flera ukrainska titlar tidningar och tidskrifter. De flesta av de ukrainska titlarna är dock från 2021.
Läs mer om hur du når Pressreadear hemifrån
Alex - lär dig mer om ukrainska författare
Visste du att författaren Joseph Conrad (1857-1924) som skrev Mörkrets hjärta föddes som Józef Teodor Konrad Korzeniowskij i Berditjev, Ukraina? Känner du till poeten Anna Achmatova eller journalisten Svetlana Aleksijevitj som hade en ukrainsk far och vitrysk mor och fick Nobelpriset i litteratur 2015? Läs mer om författare med rötter i Ukraina i bibliotekets stora författarlexikon Alex.
- För direktåtkomst från bibliotekens datorer klicka här.
- För åtkomst hemifrån använd samma länk och logga in med ditt bibliotekskortsnummer (utan mellanslag).
Källkritik och att bemöta oro
Vid tider av kris och allvarliga händelser är det extra viktigt att vara källkritisk och att inte sprida felaktig information eller obekräftade rykten vidare. Nedan har vi samlat lite länkar med tips på källkritik och om vad du som privatperson kan göra i och med kriget i Ukraina. Du kan också läsa mer om hur du kan bemöta oro, både bland barn och vuxna.
- MSB - Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
- Krisinformation.se - krisinformation från svenska myndigheter.
- Länsstyrelsen - om att bemöta barns oro om krig och kriser.
- Skolverket - om att prata med barn och unga om krig och kriser.