Logga in, låna om, reservera och sök  

Logga in, låna om, reservera och sök  

Vill du låna om, ställa dig i kö eller söka i katalogen? Så här använder du webbplatsen och Mina sidor.

 

Logga in på Mina sidor

Du måste ha ett aktivt bibliotekskort hos något av biblioteken som ingår i Bergslagsbibblan för att kunna logga in. 

Logga in på med siffrorna på baksidan av ditt bibliotekskort plus din fyrsiffriga PIN-kod, eller med ditt personnummer och din PIN-kod. Tryck på ”Logga in”-knappen/ikonen högst upp till höger för att öppna logga in-rutan. När du har loggat in klickar du på "Mina sidor". Då ser du rubrikerna Överblick, Mina listor och recensioner och Mina uppgifter.

 

Har du glömt din pinkod? 

Klicka på länken ”Glömt pinkod” i logga in-rutan och följ instruktionerna. Du kan också komma in på något av våra bibliotek för att byta kod. Ta med dig legitimation i så fall. Vi kan inte byta kod åt någon per telefon. 

 

Under Överblick finns

Mina lån - här ser du vad du har lånat just nu. Du ser när lånetiden tar slut och om du kan förlänga lånetiden själv ( låna om).  

Min lånehistorik - här kan du se vad du har lånat tidigare. Du måste själv välja att aktivera den här tjänsten. 

Gör så här: 

  • Logga in på Mina sidor och gå till Mina uppgifter > Lånekort och PIN-kod. 
  • Klicka på "Visa" och bocka i "Spara min lånehistorik"

Din lånehistorik börjar inte sparas förrän när du har aktiverat funktionen. Lån som du har gjort innan aktiveringen kommer inte att synas. Det är bara du själv som kan se historiken. Varken bibliotekets personal eller andra låntagare kan se din lånehistorik. Lånehistoriken går enbart att se på bibliotekens webbplats. 
Den sparas i 5 år. Därefter raderas automatiskt all information om tidigare gjorda lån. Om du avmarkerar rutan Spara min lånehistorik kommer hela historiken att raderas omedelbart.

Mina reservationer - här ser du vad du står i kö på och vilken köplats du har. Du kan också själv ta bort reservationer om du inte längre vill stå i kö.  

Avgifter och Betalningshistorik  - här kan du se om du har något du behöver betala, och vad du ev har betalat tidigare. 

 

Under Mina listor finns

Minneslista - när du söker i bibliotekskatalogen och går in på en bok eller annat media så syns funktionen Lägg till i minneslista. Klicka där för att spara boken etc i din egen, personliga minneslista. Det är bara du själv som kan se din minneslista. 

Sparade sökningar - här kan du spara färdiga sökningar som du har gjort och använda dem igen. Katalogen söks igenom på nytt varje gång du använder funktionen.  

 

Under Mina uppgifter finns

Användaruppgifter - här kan du se vilka kontaktuppgifter vi har till dig. Du kan själv uppdatera e-post och mobilnummer. 
Lånekort och PIN-kod - här kan du se dina bibliotekskortsnummer, spärra kort, byta PIN-kod och aktivera din låntagarhistorik. 
Förvalt hämtställe - här ställer du in var du vill hämta sådant du har reserverat.
Meddelanden - här kan du välja om du vill få utskick med e-post eller sms.
 

 

Så här lånar du om

  • Logga in med personnummer eller bibliotekskonto och pinkod.
  • Gå till ”Mina sidor” och sedan till ”Mina lån”. Nu ser du en lista på vilka lån du har just nu.
  • Tryck på ”Låna om”-knappen för att låna om en titel. Lånet har nu fått ett nytt återlämningsdatum.

Om det inte finns någon "Låna om"-knapp att trycka på kan det bero på att det är kö på titeln, att du redan har lånat om den max antal gånger eller att du har avgifter att betala.

E-böcker och e-ljudböcker och strömmande film går inte att låna om. Om du vill låna om dem behöver du istället göra ett nytt lån när lånetiden har gått ut. 

Fjärrlån kan inte lånas om på webben. Kontakta ditt bibliotek i god tid om du vill låna om ett fjärrlån. Det är alltid biblioteket vi har lånat boken från som avgör om boken kan lånas om. 

 

Reservera böcker (ställ dig i kö)

Om det du vill låna är utlånat eller om det står inne på ett annat bibliotek inom Bergslagsbibblan kan du reservera titeln. Det är gratis att reservera böcker inom Bergslagsbibblan.

Gör så här:

  • Logga in med personnummer eller bibliotekkortnummer och pinkod.
  • Leta reda på det du vill låna och klicka på titeln.
  • Tryck på knappen ”Reservera”.
  • Välj vilket bibliotek du vill hämta det du reserverat på och klicka på ”OK”.

Du får sms, e-post eller brev när det du har reserverat kan hämtas. I reservationsmeddelandet kan du se hur lång tid du har på dig för att hämta din reservation. 
Se till att du har aktuella kontaktuppgifter under ”Mina uppgifter” på ”Mina sidor”. 
Du kan själv ta bort reservationer och byta hämtställe på ”Mina sidor”.

 

Sök i katalogen

Du söker i katalogen genom att skriva i sökrutan högst upp på webbplatsen. Du kan söka på titel, författare eller ämne. Du kan också söka efter olika typer av medier: böcker, ljudböcker på cd/dvd, digitala böcker, spel och dvd-filmer och musik (vår strömmande film är inte sökbar på Bergslagsbibblan.se - dessa filmer får du söka efter direkt på Cineasterna.se )

När du gjort en sökning kan du filtrera ditt sökresultat, till exempel på medietyp och författare, för lättare hitta det du är ute efter. Du kan också ändra sorteringen på träffarna i sökresultatet.

Om du klickar på "Utökad sökning" kommer du till en sida där du kan göra ännu fler inställningar i din sökning. Du kan till exempel söka efter allt nytt de senaste månaderna, böcker för barn eller vuxna på ett visst språk eller bara söka i ditt lokala biblioteks katalog istället för i hela Bergslagsbibblan. 

OBS Klicka på en titel eller ett omslag för att komma fram till katalogposten för att se på vilka bibliotek titeln finns.

Språk