Läsa på olika sätt

Läsa på olika sätt

Har du svårt att läsa tryckt text? På biblioteket finns också talböcker, storstilsböcker, teckenspråkiga medier, punktskrift, taktila böcker och lättläst. 

 

Lättläst för vuxna - böcker på lätt svenska

Lättlästa böcker skrivna för vuxna har mindre textmängd, ett enklare språk och kortare meningar. 

Det finns lättlästa böcker som är skrivna som lättlästa från början, och lättlästa versioner av böcker som redan finns - till exempel klassiker och kända deckare. Vissa böcker är utgivna med kombinerad Bok och CD (Mp3), så att du kan läsa och lyssna samtidigt. 


Talböcker & Legimus

Om du har du ett läshinder så att du har svårt att läsa böcker med tryckt text så har du rätt att låna talböcker från biblioteket. En talbok är precis som en vanlig bok men att du lyssnar på den istället för läser. 

Vad är en talbok och vem får låna?

  • Talböcker produceras med offentliga medel enligt ett undantag i upphovsrättslagen och får därför inte lånas av alla. Talböckerna ges ut av Myndigheten för tillgängliga medier - MTM.
  • Ljudböcker produceras på samma villkor som vanliga böcker, och vem som helst får låna dem. Ljudböcker finns på cd och mp3-skiva och kan spelas i alla spelare för de formaten.  

På våra bibliotek finns både talböcker och ljudböcker.

Hur lyssnar man?

Talböckerna görs i ett format som heter Daisy. Det går att bläddra, söka och göra bokmärken i daisyboken du lyssnar på.

Talbokslåntagare kan lyssna på talböcker på skiva i en daisyspelare, eller via appen Legimus eller på webbplatsen legimus.se  För att använda Legimus behöver du ett konto hos MTM. Detta kan vi på biblioteket hjälpa dig med. Kontakta ditt närmaste bibliotek för mer information.

Läs mer om talböcker och Legimus på MTM:s webbplats.

Har du taltidningen? Då kan du få tjänsten "Talboken kommer"

Om du har en taltidningsprenumeration med en daisyspelare så kan du även få tjänsten Talboken kommer. Då kan du få talböcker skickade direkt till din spelare från biblioteket. Kontakta ditt bibliotek om du har frågor eller vill börja använda tjänsten.

 

Storstilsböcker 

Storstilsböcker är böcker med extra stora bokstäver. De har samma innehåll som originalboken. Det finns storstilböcker på alla våra bibliotek och vi kan låna hem fler titlar till dig gratis. Du kan söka efter storstilsböcker i "Utökad sökning" där du väljer Storstilsbok under ”Välj medietyp”.

Storstilsböcker kan bli ganska tjocka. Därför delas de ibland upp i flera band. Detta ser du i vår katalog, där det står ”D.1” för del 1 och "D.2" för del 2 och så vidare.

Äppelhyllan

På Äppelhyllan finns böcker och andra medier som kan läsas med ögon, öron eller fingertoppar. Materialet riktar sig till barn med funktionsvariationer men kan även ge stöd och inspiration till barnens anhöriga, pedagoger och andra i deras närhet.

På Äppelhyllan kan du bland annat hitta:
•    Böcker med punktskrift 
•    Böcker med tecken som stöd (TAKK)
•    Böcker på teckenspråk
•    Medier om barn med funktionsvariation
•    Taktila böcker

Utbudet på Äppelhyllan kan variera mellan olika bibliotek. Kontakta ditt bibliotek om du vill ha mer information eller behöver hjälp.

Läs mer om Äppelhyllan på Barnens Bibliotek
 

Språk