Ihågkom oss till liv - författarbesök med Joanna Rubin Dranger
Ihågkom oss till liv - författarbesök med Joanna Rubin Dranger

Ihågkom oss till liv är en tecknad dokumentärroman om Joanna Rubin Drangers detektivarbete för att få veta vad som egentligen hände de av hennes släktingar som ”försvann” under andra världskriget. Där hennes familj aktivt försökt glömma Förintelsens trauma öppnar Joanna Rubin Dranger dörren till sin släkts mörka historia som inget velat prata om. Som en av hennes vänner säger i boken: ”Den första generationen teg, den andra generationen kände att de inte kunde fråga, och nu försöker den tredje generationen ta reda på vad som hände...” 

Ihågkom oss till liv är en blivande klassiker som rör sig över tre kontinenter och genom tid och rum. Med sin unika förmåga att enkelt och slagkraftigt skildra vår existens berättar Joanna Rubin Dranger om det allra svåraste på ett sätt som både drabbar och ger oss nya insikter.

 

Om Joanna Rubin Dranger

Joanna Rubin Dranger är prisbelönt författare och illustratör av både barnböcker och vuxenböcker. Hon har tidigare varit professor i illustration på Konstfack, där hon numera är affilierad professor. 2017 lanserade hon tillsammans med Moa Matthis kunskapsbanken Bildersmakt.se med bilder, film och förklarande texter om stereotypa bilder och hon är en ofta anlitad föreläsare i detta ämne. Läs mer om Joanna Rubin Dranger


Under hela 2022 visas utställningen "Familjen som försvann" på Forum för levande historia i Stockholm. Utställningen bygger på boken Ihågkom oss till liv. 

 

Tid: onsdag 16 november kl. 18.30
Plats: Nora bibliotek, Konsthallen

Fri entré men begränsat antal platser. Gratisbiljetter kan hämtas på Nora bibliotek från och med 26 oktober. 

Språk