Allan Runefelt i konstrummet
Allan Runefelt i konstrummet

I år skulle konstnären Allan Runefelt blivit hundra år. Han föddes i Stockholm 1922 och avled 2005.


Ja, han var stockholmare men blev också en känd profil i Lindesberg. Under sextiotalet sökte han ett rymligt hus med möjlighet att arbeta stort med skulpturer. Björkhyttans skola, strax nordost om  Lindesberg var ett sådant hus. Han och hans familj kom sedan att tillbringa mycken tid där, och huset med sina rymliga skolsalar blev en perfekt miljö för skapande och umgänge. 
Allan Runefelt var en mångsidig konstnär med oerhört fin blick för sambanden mellan motiv, material och volym, och hans uttycksfulla skulpturer pryder många offentliga platser i Sverige – Lindesberg, Tranås, Stockholm, Västerås, Eskilstuna, Uppsala, Lund, Borlänge…


Där var geten, Pelle, Gubben med geten, Tranan, Tjuren och många andra figurer som blivit en slags modernistiska symbolfigurer för sina platser. För att då inte tala om hans människobilder, de som ser så uppfordrande stillsamt på betraktaren. De är liksom med bland människorna på torget, i biblioteket eller i parken men också fjärrskådande, som om de ser något annat än vad vi förmår – och däri ligger också det uppfordrande. Se gärna pojken som står på stenen vid entrén till Lindesbergs stadsbibliotek, eller flickan i bibliotekets atriumgård eller mannen med keps på bibliotekets övre plan.
Allan Runefelt var en mångsidig konstnär: skulptör i material som lera, betong, sten, plåt, trä, men även en mycket skicklig tecknare och målare.
I hans kvarlåtenskap finns en stor samling skulpturer och bilder, och en del av detta kommer nu Lindesbergs konstförening med stolthet att visa i Konstrummet på Lindesbergs stadsbibliotek.

Utställningen öppnar lördagen den 14 maj kl 12 – 14 och pågår till 8 juni.
 
Arrangörer: Lindesbergs konstförening och Lindesbergs kommun, Kultur- och fritidsenheten.
 
Hjärtligt välkomna!
önskar styrelsen för Lindesbergs konstförening
genom Arne Johnsson

Språk